TERRAZZO

d059f72960e1561ffc093c69eb840a51.jpg

Трендот на употреба на различни реплики на природни материјали секоја сезона си одбира свој фаворит. Се чини дека периодов ситните парчиња камен во форма на подзаборавената Terrazzo техника повторно се во фокусот на креативците, кои денес како инспирација секојдневно може да ги сретнеме на социјалните мрежи Pintrest и Instagram.

5b193b318a8f7a4d970df1f701cc0078.jpg

Теrrazzo во дваесеттите години од минатиот век била омилена заради својата декоративност, но подоцна е малку засенета од новите и поедноставни техники.

Исполирана и измазнета до висок сјај, оригиналната Terrazzo површина е всушност бетонска подлога во која се вметнуваат ситни парчиња камен, мермер и гранит.

1392fd3a98aa12a535552315ad532bb4.jpg

Иако како тренд може повторно да се забележи во својата оригинална форма на раскошните подни и ѕидни површини, Теrrazo-то е се поприсутно на местата каде помалку сте се надевале дека ќе го сретнете.

Денес, со напредните технологии на печатење употребата на реплики повеќе не е ограничена од материјалот, па така вашиот омилен Terrazzo мотив може да го најдете во печатена верзија на винилни подови, ѕидни принтови, тапети, парчиња мебел, најразлични предмети за секојневна употреба, како и на текстилни површини на кои не сте го очекувале.

3c8f3c921e69caee96a0f78f26f96a50.jpg
40d06ac25fc7ab8ec2fafa2cc113a7c3.jpg
dagg_57_11.jpg

MARMORBITAR

dagg. предлог ѕидно решение

Варијациите на темата се најразлични. Креативците си поигруваат со искршените форми на камчиња, додаваат нови бои кои изворно не постоеле, па некогаш дури и во стандардно невозможни пропорции за оваа техника.

6897db478a259a62f27200a1debf9ac9.jpg
e77c74f2cb8975486579a23c50e0ad13.jpg
df2767537182f2917295274de528a36c.jpg
8d4a6babb59cfe5d53bca814b1ed4ae7.jpg
Bojana Jakimovska